Τι φυτεύω το Σεπτέμβριο? Καλλιέργεια Σεπτεμβρίου
O Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ο οποίος συνοδεύεται από τις πρώτες βροχές για την μετέπειτα έναρξη του χειμώνα. Επιπλέον το μήνα αυτό οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε για να σπείρουμε νέα φυτά και λαχανικά. Πέρα από την σπορά ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για μεταφυτεύσεις αλλά και για την φύτευση διαφόρων βολβών. Ακόμη είναι ένας μήνας κατά τον οποίο κλαδεύουμε τα φυτά μας.
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας εξαιρετικός μήνας για να φυτέψουμε διάφορα φυτά στον κήπο ή τη βεράντα μας. Οι θερμοκρασίες είναι ακόμα σχετικά ζεστές, αλλά το έδαφος είναι πιο υγρό από το καλοκαίρι. Αυτό δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη βλάστηση και την ανάπτυξη των αγαπημένων μας φυτών.
Πιο συγκεκριμένα ο μήνας αυτός είναι κατάλληλος για την φύτευση φθινοπωρινών λαχανικών είτε σε γλάστρες είτε σε κήπους. Τα πιο εύκολα λαχανικά τα οποία κάνουν και καλό στην διατροφή μας και είναι απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το μαρούλι, το σπανάκι, το καρότο, το φρέσκο κρεμμύδι, η ρόκα, ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος, το σέλινο, όπως και τα αρωματικά φυτά, δηλαδή ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μαντζουράνα και η ρίγανη.
Ας δούμε παρακάτω ποιες ποικιλίες λαχανικών, αρωματικών, καλλωπιστικών φυτών αλλά και ποιους φθινοπωρινούς βολβούς μπορούμε να φυτέψουμε τον μήνα Σεπτέμβριο, και τις ιδιότητες τους, ώστε να γεμίσουμε χρώματα και αρώματα τον κήπο και το μπαλκόνι μας!
Μπρόκολο – Μια αληθινή σούπερ τροφή.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του μπροκόλου στις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία ενάντια στον διαβήτη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του! Μπορεί να καταναλωθεί είτε βραστό σαν σαλάτα είτε στον ατμό αλλά ακόμα και σαν συνοδευτικό σε πολλά πιάτα.

Κουνουπίδι
Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.α. Είναι από τα πιο κατάλληλα λαχανικά για να το συμπεριλάβετε σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω της χαμηλής του θερμιδικής αξία. Και το κουνουπίδι αλλά και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί βραστό, στον ατμό και να προστεθεί στις σαλάτες και σε άλλες συνταγές.
Λάχανο – Ο θησαυρός του χειμώνα.
Ένα λαχανικό με μακρά ιστορία και πολλαπλές χρήσεις, που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, ένα πολύ ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Με την πλούσια γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, το λάχανο έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην κουζίνα μας. Ένα χειμερινό λαχανικό που είναι πλούσιο σε Βιταμίνες C, K, και φυλλικό οξύ, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λάχανου, που διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα και τη γεύση τους. Οι πιο γνωστές είναι το λευκό λάχανο και το κόκκινο λάχανο.
Ραπανάκια
Το ραπανάκι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στο κυκλοφορικό σύστημα και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην πρόωρη γήρανση και κατά των ασθενειών. Τα ραπανάκια μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.
Μαρουλι
Το μαρούλι περιέχει θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό, όπως είναι οι βιταμίνες Α και C. Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής καθώς δεν λείπει από καμία δίαιτα.
Σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε πρωτεΐνες, μέταλλα, σίδηρο και πολλές βιταμίνες (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C). Κάποια από τα οφέλη του είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης στον οργανισμό, η μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης βελτιώνει την όραση και προσφέρει υγεία στα μαλλιά, στα νύχια και στο δέρμα.

Καρότο
Το καρότο χρησιμοποιείται σε σαλάτες ωμό αλλά και βραστό, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είναι ένα λαχανικό αρκετά γευστικό και χορταστικό. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πολύχρωμα καρότα μας, τα οποία θα δώσουν απίθανη γεύση και χρώμα στο καθημερινό σας τραπέζι.
Φρέσκο κρεμμύδι
Μέσα στα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το κρεμμύδι είναι και η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.
Ρόκα
Η ρόκα είναι ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες. Έχει έντονη γεύση και ενδεχομένως και πικάντικη θα έλεγε κανείς. Οι ευεργετικές ιδιότητες της για το οργανισμό μας είναι η αντικαρκινική δράση, η αντιβακτηριδιακή και η αντιφλεγμονώδη καθώς συνίσταται και κατά του ελκους
Σέλινο
Το σέλινο μπορεί να μαγειρευτεί στα φαγητά μας και δώσει μια ιδιαίτερη γεύση. Είναι πολύ βασικό στοιχείο σε σούπες, κυρίως σε ψαρόσουπες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία.
Αντίδια- Ραδίκια
Επίσης μπορούμε να σπείρουμε διάφορα χόρτα, όπως ραδίκια ή αντίδια για να έχουμε νόστιμες βραστές σαλάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Και τα δύο έχουν μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, η οποία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, κυρίως σε σαλάτες, αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, K), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά.Οι απαιτήσεις τους σε καλλιέργεια είναι παρόμοιες, προτιμώντας δροσερές συνθήκες και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Κιχώριο
Το κιχώριο είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων (Asteraceae) , παρόμοιο με το ραπανάκι και έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
Πατάτα
Η χειμερινή περίοδος φύτευσης πατάτας τελειώνει σύντομα. Οι νότιες περιοχές της χώρας ξεκινούν ήδη τη φθινοπωρινή φύτευση. Μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς ποικιλίες: την κιτρινόσαρκη Spunda και την λευκόσαρκη Kennebec.

Αρωματικά φυτά / βότανα.
Όλα τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά της χώρας μας τόσα ωμά όσο και ως βασικά συστατικά των φαγητών. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται επίσης και για την διακόσμηση των πιάτων. Πολλά αρωματικά φυτά έχουν και φαρμακευτική χρήση και αυτό γιατί περιέχουν αιθέρια έλαια και χαρακτηριστική οσμή, συνήθως ευχάριστη για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα ο βασιλικός βελτιώνει την μνήμη μας, μειώνει την κατάθλιψη που οφείλεται στο στρες καθώς επίσης μειώνει και τη βλάβη του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Δίνει απίστευτη γεύση στο φαγητό μας αλλά και νότες φρεσκάδας. Περιέχει πολλές βιταμίνες και κάποιες από αυτές είναι οι C KAI B-καροτίνη.
Καυκαλίθρα
Η καυκαλίθρα, είναι ένα άγριο βότανο με έντονη και χαρακτηριστική γεύση, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας. Η πικάντικη και ελαφρώς πικρή της γεύση προσθέτει μια μοναδική νότα σε πολλά πιάτα, ενώ παράλληλα προσφέρει μια πληθώρα οφελών για την υγεία. Η καυκαλίθρα συνδυάζεται υπέροχα με άλλα αρωματικά βότανα, όπως άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και σχοινόπρασο.
Σταμναγκάθι
Ένας Θησαυρός της Ελληνικής Γης. Το σταμναγκάθι, ένα άγριο βότανο με πλούσια γεύση και ιστορία, αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Η γεύση του είναι έντονη, πικάντικη και ελαφρώς πικρή, με μια χαρακτηριστική αρωματική νότα που θυμίζει σέλινο. Αυτή η μοναδική γευστική παλέτα το καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό για πολλές συνταγές. Πρόκειται για ένα είδος άγριου ραδικιού με μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε βιταμίνες: A, C, K, μέταλλα: Κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Μάραθος
Και ο μάραθος ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των βοτάνων. Πέρα από την μαγειρική του χρήση το έλαιο από το μάραθο καθώς και οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Από την άλλη ο δύοσμος έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στη στοματική υγεία και φρεσκάδα καθώς και στο αναπνευστικό σύστημα.
Τέλος, η ρίγανη και η ματζουράνα είναι δύο αρωματικά φυτά τα οποία έχουν ιδιαίτερο άρωμα και χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα. Προστατεύουν και τα δύο από το καρκίνο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Καλλωπιστικά Φυτά
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης μια καλή εποχή για να φυτέψουμε διάφορα καλλωπιστικά φυτά, όπως:
Χρυσάνθεμα, Πανσέδες, Κυκλάμινα,
Βολβοί
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης μια καλή εποχή για να φυτέψουμε διάφορα καλλωπιστικά φυτά, όπως:
Ζουμπούλια, Νάρκισσοι, Υάκινθοι, Φρέζες, Ανεμώνες, Τουλίπες
Συμβουλές για τη φύτευση τον Σεπτέμβριο:
- Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο ή ημισκιερό σημείο για να φυτέψετε τα φυτά σας.
- Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο.
- Φυτέψτε τα φυτά σας σε απόσταση που να ταιριάζει στις ανάγκες τους.
- Ποτίστε τα φυτά σας τακτικά, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες μετά τη φύτευση τους.
- Λιπάνετε τα φυτά σας κάθε δύο εβδομάδες με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
Φροντίδα φυτών τον Σεπτέμβριο
Εκτός από τη φύτευση, ο Σεπτέμβριος είναι επίσης μια καλή εποχή για να φροντίσουμε τα φυτά μας που έχουν ήδη φυτευτεί.
- Ποτίστε τα φυτά σας τακτικά, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες.
- Λιπάνετε τα φυτά σας κάθε δύο εβδομάδες με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
- Κλαδέψτε τα φυτά σας για να τα διατηρήσετε υγιή και να προωθήσετε την ανάπτυξη.
- Προστατέψτε τα φυτά σας από τις προσβολές παρασίτων και ασθενειών.










